Ergonomisch werken
Inloggen
Winkelmandje

Kantoorartikelen bestellen voor bedrijven en thuis werken085-0160140 Wij helpen je graag!

Ergonomisch werken

Ergonomisch werken
Geplaatst op 13-5-2019 door ProOffice

Ergonomisch werken?

Een ergonomische werkplek. Je kunt het onzin vinden, maar je kunt ook de basisprincipes van ergonomisch werken tot je nemen en er voordeel mee doen. Voor een actievere werkhouding, beter concentratievermogen, minder lichamelijke klachten, maar bovenal een betere gezondheid voor je zelf. Voor nu en zeker voor de lange termijn.

Wat is nu ergonomie? Ergonomie is dat je lichaam in een zo weinig mogelijk belastende stand zit, staat of ligt. Vertaalt naar je werkplek betekent dat zo min mogelijk afknelling van de bloedcirculatie en een zo optimaal mogelijke houding, zodat je lichaam het minst belast wordt.

Wij geven je graag een aantal tips die erg goed werken en je meer te laten bewegen terwijl je werkt. Het is niet voor niets dat zitten het nieuwe roken genoemd word. De gemiddelde kantoorwerker zit 80% van de dag. Je lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten. Toch zijn we gedwongen om dit het grootste deel van de dag te doen. Onderstaand vind je een aantal erg goede tips die je stimuleren meer te bewegen. Zonder dat deze van invloed zijn op je productiviteit.

Tip 1. Stel je bureau hoogte juist in


Wil je niet direct investeren in ergonomische kantoormeubelen? Zorg er dan op zijn minst voor dat je bureau op de juiste hoogte staat ingesteld. De kans is namelijk groot, dat je bureau te hoog staat. Door je bureau en bureaustoel goed in te stellen, voorkom je afknelling van je bloedcirculatie en wordt je lichaam op de meest natuurlijke manier ondersteund.

Wat is belangrijk bij het juist instellen van je bureaustoel:
- Zorg er voor dat je benen in een hoek van 90 tot 100 graden staan, zodat de zitting niet in je benen drukt.
- Stel je armsteunen zo in dat ze vlak naast je lichaam zitten en zodanig dat je schouders licht ondersteund worden.
- Je rugleuning zit rechtop of een klein beetje achterover. Je lichaam heeft de rugleuning nodig voor steun. Als je rechtop zit, rust je hoofd op je nek zodat er de minste kracht voor nodig is om je hoofd te steunen.
- Als jij goed zit moet je bureau zo hoog staan dat het werkblad gelijk is met je armsteunen. Zo worden je armen niet afgekneld en worden je schouders optimaal ondersteund.
- Schuif je armsteunen zover naar achteren dat je dicht tegen het bureau aan komt.
- Minstens zo belangrijk is de hoogte van je beeldscherm. Je hoofd is erg zwaar en als je naar beneden kijkt doordat je beeldscherm te laag staat, ben je continue bezig je hoofd te dragen. Stijve en overbelaste nek,-en schouderspieren zijn het gevolg. Wij adviseren hiervoor een monitor arm of op zijn minst een goed verstelbare monitorstandaard.
- Als vrouw kan het zijn dat je de ene dag hakken aan hebt en de andere dag gympen. Stel dan je bureau zo in dat je met hakken aan goed zit en gebruik een voetenbank op de dagen dat je lage schoenen draagt.

Is je bureaustoel niet ergonomisch instelbaar of zijn de armsteunen niet voldoende instelbaar? Overweeg je een andere bureaustoel te kopen? Dan adviseren wij je tip 2 te lezen.

Bekijk in het filmpje hoe jij je werkplek juist instelt

Tip 2: Bewegen tijdens het zitten


Veel kantoorstoelen zijn niet goed ergonomisch instelbaar waardoor je niet de juiste zithouding achter je bureau kunt vinden. Vind jij jouw gezondheid belangrijk, investeer dan op zijn minst in een goede ergonomische bureaustoel. Dat is de stoel waar jij waarschijnlijk het meest op zit! Als je dan toch een bureaustoel wilt kopen, koop er dan één die jouw lichaam activeert en jou laat bewegen terwijl je zit. Deze bureaustoelen zijn niet duurder dan een gewone ergonomische bureaustoel, maar kunnen veel voor je betekenen. Deze kantoorstoelen werken perfect voor betere concentratie en prestaties, ze voorkomen rugklachten of bieden verlichting bij rugklachten. Bovenal zorgen ze voor het activeren van je rug in zijn geheel. Je ruggenwervel is in beweging en pompt kraakbeenvloeistof door de wervels. Je kleine rugspiertjes worden geactiveerd en getraind zodat je sterker wordt in je rug en beter zit en je doorbloeding is beter. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en je hersenen ontvangen meer zuurstof. Beter voor je baas of ben je baas, beter voor jou! 

Ergonomische bureaustoelen die beweging stimuleren


Ergonomische bureaustoel met Air-Seat


Een ergonomsiche bureaustoel met Air-Seat heeft een zitting met twee luchtkamers die met elkaar zijn verbonden. Doordat je altijd beweegt gaat er continue lucht van de ene naar de andere kamer. Je lichaam beweegt zonder dat jij het merkt. Door deze beweging worden je kleine rugspiertjes geactiveerd. In feite wordt de beweging van wandelen gesimuleerd. De 1-2% kanteling van je bekken gebeurd ook bij het wandelen. Je lichaam krijgt het signaal dat er activiteit is en alle kleine rugspiertjes worden actief. Door de beweging wordt er kraakbeenvloeistof door je ruggenwervel gepompt. Deze vloeistof tussen je wervels vangt je beweging op en zorgt er voor dat de wervels niet tegen elkaar aan komen en zenuwen niet beknelt raken. Hierdoor blijf je actief zitten en heb je aan het eind van de dag geen lage rugklachten. Bijkomend voordeel van bewegen is dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en er wordt meer zuurstof door het lichaam gepompt. Die zuurstof komt ook in je hersenen waardoor jij je beter kunt concentreren en je fitter voelt aan het einde van de dag. Buiten het feit om dat deze bureaustoel voor iedere kantoorwerker de beste bureaustoel is, is deze bureaustoel ook de perfecte ergonomische bureaustoel voor rugklachten. Bij ieder fysiek probleem is bewegen, bewegen en bewegen die beste oplossing!

HÅG bureaustoel met in Balance technology

Een andere filosofie, maar hetzelfde effect. Voorkom gezondheidsklachten door het vele zitten. Zitten zorgt voor ernstige gezondheidsklachten. Het In Balance Technology systeem zorgt voor een continue beweging die wordt ingezet door je benen. Een HAG bureaustoel heeft een balanszitting die perfect op je lichaamsgewicht is in te stellen. Deze ergonomische bureaustoel zorgt er voor dat je altijd in balans bent. De In Balance zitting schommelt op het mechaniek op de gasveer. De weerstand is zo hoog dat je niet achterover gaat en je zonder veel moeite in balans bent. De hoek tussen de rugleuning en de zitting blijft gelijk. Doordat je balans gaat zoeken is je lichaam actief. Je hele core spant licht aan voor een goede zithouding. Je spieren zijn actief en je core wordt getraind. De HAG In Balance zitting nodigt uit om vanuit de benen te gaan schommelen waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Als je op deze bureau stoel zit zul je ervaren wat de zitting doet. Je hebt snel de neiging te denken “dat is niks voor mij” dat geschommel. Maar het is bijzonder hoeveel steun deze bureaustoel geeft, hoeveel comfort en hoe fijn het mechaniek werkt je beweging te stimuleren. 

Tip 3: Ergonomsiche kruk


Om meer te bewegen kun je naast je ergonomische bureaustoel een ergonomische kruk aanschaffen. Onder deze kruk zit een half ronde voet of een mechaniek onder de zitting die beweging stimuleert. Je bent dan echt aan het trainen. Deze kun je afwisselend of een uurtje per dag gebruiken. Let op! Een ergonomische kruk is niet bedoeld om de hele dag op te zitten. Je rug heeft ondersteuning nodig. Vergelijk het maar met de sportschool, dat doe je ook niet de hele dag. Balstoel Vergelijkbaar is de balstoel of een medicijnbal. Het principe van een oefenbal of balstoel is dat je lichaam continu in beweging is. Op eigen spierkracht wordt het lichaam overeind gehouden waardoor sterkere core spieren getraind worden. De rug wordt in de juiste zithouding gedwongen en wordt je lichaam getraind. Het principe werk hetzelfde als een ergonomische kruk en is niet bedoeld om een hele dag aan te werken.

Tip 4: Afwisselend werken met een zit sta bureau


De allerbeste oplossing is het afwisselend staand en zittend werken met een bureaustoel die beweging stimuleert. Het is heerlijk om 10 minuten staand te werken en vervolgens weer op je bureaustoel te zitten die je laat bewegen. Leer jezelf aan om staand te telefoneren, overleggen. Zet je bureau omhoog als je naar het toilet gaat of als je koffie gaat halen of de post. Zo heb je al een aantal momenten dat jij staand gaat werken. Voor het beste resultaat is het nodig om 20 tot 30 keer per dag af te wisselen. Dat klinkt veel, maar je moet voor jezelf de afweging maken hoe belangrijk je gezondheid is. Om deze reden adviseren wij met klem een zit sta bureau met een programmafunctie. Zo kun je met één druk op de knop het bureau verstellen naar de juiste werkhoogte voor zitten of voor staan.

Tip 5: Akoestiek en Privacy


Hoe gezellig het ook is, je werkt beter in je eigen ruimte zonder afleiding van je collega’s. Zeker in een open kantoor kunnen de vele stemmen zorgen voor een kakofonie waar je knettergek van wordt. Dit zorgt weer voor stress omdat jij je werk niet afkrijgt. Een moderne werkplek in een flexkantoor of open kantoor heeft een akoestische afscheiding. Dit zorgt er niet alleen voor dat de geluiden gedempt worden, maar creëert ook een eigen ruimte waarin jij je kunt afschermen. Dit bevordert de concentratie zodat jij je werk op tijd af kan krijgen. Akoestiek kun je in je kantoor aanbrengen door het plaatsen van akoestische scheidingswanden en akoestische privacy panelen op het bureau. Gordijnen of tapijt of een pvc vloer met een kern van kurk werken erg goed voor akoestiek. Zorg in een open kantoor voor extra ruimtes waar je je zelf kunt afzonderen. Zorg voor een aantal afgescheiden werkplekken / vergaderruimtes of een aantal akoestische concentratiewerkplekken waar je alleen of met een team kunt werken.

Tip 6 Werkplek inrichting en daglicht

Een gezonde werkplek heeft op zijn minst daglicht en ramen die open kunnen voor ventilatie. Door het onlangs verplaatsen van ons eigen kantoorhok naar een heerlijk verlichte ruimte die erg goed te ventileren is, hebben wij zelf ervaren wat dat met je doet. Hadden wij dat maar eerder gedaan! Wat ook opvalt is de lichtinval op je beeldscherm. Direct zonlicht op je monitor is echt zeer irritant en zorgt voor hoofdpijn door te veel focussen. Dit gaat weer ten koste van het werk. Houd bij het inrichten van je kantoor rekening met het plaatsen van je bureau. Zorg dat de zon niet direct op je scherm schijnt en kijk ook niet recht tegen je scherm in. Als dit niet te voorkomen is zorg dan voor een goede zonwering en of een anti schitteringscherm over je beeldscherm heen.

Ben je op zoek naar kantoorruimte in de randstad met ruime kantoren met veel daglicht? Kijk eens bij Flexas!

Tip 7 Groen kantoor

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en het wetenschappelijke bedrijf Fythagoras blijkt dat planten op kantoor een gezonde werkplek bevorderen. Planten zorgen voor meer zuurstof en een betere luchtvochtigheid in het kantoor. Planten zorgen ook voor een comfortabel gevoel met een meer huiselijke sfeer. Dat komt de gemoedstoestand ten goede. Wat blijkt; op een kantoor met echte planten melden werknemers zich 20% minder ziek. Heb je geen zin om planten te onderhouden? Kunstplanten zorgen weliswaar niet voor extra zuurstof maar zijn wel sfeer verhogend en zorgen voor een comfortabele werkplek waar het beter werken is. 

Tip 8 Monitor arm voor je beeldscherm

Met een monitor arm kan je beeldscherm op de juiste hoogte worden ingesteld. Je monitor moet zo hoog staan dat je net onder de onderkant van de bovenste rand op je beeldscherm kijkt. Als je naar je beeldscherm kijkt dan staat je hoofd recht boven je nekwervels. Op deze manier voorkom je klachten als nek,-en schouderklachten. Je hoofd is relatief zwaar. Als je je beeldscherm niet op de juiste hoogte hebt, dan ben je de hele dag je hoofd aan het tillen met je nek,-en schouderspieren. De verkeerde werkhouding door een beeldscherm dat te laag staat is samen met een verkeerde werkhoogte van je bureau en bureaustoel, de grootste reden van nek,-en schouderklachten. Dit geldt naatuurlijk ook als je werkt met een laptop. Een goede laptop standaard is een must, zeker als je thuis werkt.

Bekijk hier hoe jij je beeldscherm of laptop op de juiste hoogte instelt


Tip 9: Comfortabele en stimulerende kantoorinrichting


Wil je het echt helemaal voor elkaar hebben? Zorg er dan voor dat de werknemers zich thuis voelen. De zit sta werkplek en de ergonomische bureaustoel die beweging en afwisseling stimuleert zijn de basis van de het nieuwe werken werkplek. Een kantoor geschikt voor Agile werken vraagt om een inrichting waar snel geschakeld kan worden als de situatie daar om vraagt. Teams hebben comfortabele ruimtes waarin ontspannen overlegd en gewerkt kan worden buiten de eigen werkplek om. Comfortabele werkplekken en overlegruimtes met de sfeer van thuis. Een werkplek met voldoende planten om beter geïnspireerd te worden tot de beste ideeën en aanpak van een opdracht. In dit kantoor hoort ook een scrum board. Een grote whiteboard wand waarop het team op een productieve en overzichtelijke manier projecten op kan leveren met de scrum methode. Een whiteboard op maat die een hele muur beslaat of een deel van de muur is niet alleen erg fraai, maar zorgt voor het sneller tackelen van problemen, beter inzicht van de taken en efficiëntie.

Tip 10 Drink voldoende water

Je lichaam heeft veel water nodig. Per dag verlies je zo’n 2 liter vocht door transpireren, ademhalen en toiletgang. Water is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Daarbij is water belangrijk bij het regelen van de temperatuur van je lichaam. Gemiddeld moet je ongeveer 2 liter water drinken om je vochthuishouding op peil te houden. Het beste is om tijdens je werk water, koffie of thee te drinken. Water drinken heeft tijdens het werken meer voordelen. De afvalstoffen in je lichaam worden beter afgevoerd en het stimuleert de gang naar het toilet. Dit is weer extra beweging voor jou.

Wil je meer weten dan kun je ook direct contact opnemen. Wij zijn direct bereikbaar op het nummer 085-0 160140.

Bel mij terug

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen